dinsdag 14 januari 2014

Tutorial mixed media box


Deze keer eens een tutorial hoe deze box/ doos te maken. Iedereen heeft wel ergens een doos/box  liggen met plannen om er eens wat mee te doen. Deze tutorial laat je stap voor stap zien hoe je deze om kunt, bouwen , tot een leuk geheel.Het maakt niet uit wat voor kleur doos/box je gebruikt omdat je deze toch gaat bewerken met gesso.Deze box is gespoten met 2 kleuren glimmermist.

De doos die ik gebruikt heb is van papier mache. Beplak de doos met stukjes tekst papier ,een andere leuke optie is muzieknoten papier. Scheur het papier en plak deze her en der op de box.
Bewerk nu het geheel met gesso, primer. Op de stukken die je niet beplakt hebt smeer je een ruime hoeveelheid gesso. Met wat daarna aan de kwast blijft zitten beschilder je de stukken tekst, deze moeten enigszins zichtbaar blijven na het sprayen met de alcohol inkt of glimmermist.
Neem nu een stencil waar jij mee wilt werken, en leg deze op de doos/ box. De witte stukken die je door het stencil heen ziet inspatelen met modeleer pasta( dus niet op de stukjes met het tekstpapier). Mocht je iets op het tekstpapier komen: gewoon wegvegen met je vinger.Zie foto:

Voordat je gaat sprayen met alcohol inkt of glimmermist het geheel goed laten drogen. Dit duurt doorgaans niet zo lang maar kun je versnellen met de heattool. Voor bovenstaande box heb ik maar 2 kleuren glimmermist  gebuikt nl . Gold en Verdegris. Deze zijn allebei van Tattered Angels , na het sprayen en drogen heb ik de box ingewreven met een mokka kleurige patina. Je kunt laag voor laag opbouwen door iedere laag droog te fohnen of nat in nat te sprayen, dwz 2 kleuren tegelijk.Ga door met de glimmermist tot je de juiste kleur hebt bereikt. Let op als je een alcohol inkt gebruikt: deze zijn doorgaans meer dekkend en je wilt wel dat het papier er doorheen blijft schijnen. Je kunt een alcohol inkt ook goed vermengen met een glimmermist  door het gelijktijdig op het te bewerken object te sprayen..

Glimmermist en patina


De voetjes heb ik deze keer ook beschilderd om zo het kitscherige oude stijltje te benadrukken. Op deze foto zie je ook het leuke effect van het papier dat er door heen schijnt.
Bewerk het voetje met gesso, spray deze dan in met een glimmer mist/alcohol inkt. Als je de gewenste kleur hebt dan smeer je de uitstekende lijnen iets in met de transparante versamark inkt en bestrooi je deze met een gouden embossingpoeder. Laten smelten met de heattool en voila: een oud pootje.
Vervolgens plak je deze onder de doos/box en je bent klaar om de bovenkant te bewerken in welke stijl dan ook.

De diverse embellishments heb ik ook bewerkt met gesso en glimmermist: Verdigris en Gold van Tattered Angels.Dezelfde kleuren als de doos/box. Alle gebruikte embellishments en de voetjes zijn natuurlijk van Scrap-Unlimited.


Hoop jullie zo wat inspiratie te geven!

Groetjes Bettina

4 opmerkingen:

 1. Heel mooi! Supermooie kleurencombinaties. Groetjes, Els.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Bettina!!
  Ik ben al een tijdje op internet aan het zoeken om zoiets te maken. Heb al het e.e.a. gevonden in het engels, maar dat blijft voor mij een beetje lastig. Dus ik ben blij met je tutorial!! Dank je wel :-).
  Liefs, Frouwkje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel erg mooi Betina leuk zo met deze tutorial,dank je wel hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wouw PRACHTIG gedaan Bettina, mooi geworden zo ;-). Euh wel even een kleine opmerking , glimmermist is GEEN alcohol inkt , ik denk dat je daar een klein vergissinkje gemaakt hebt ;-)

  Lieve groetjes Rosita

  BeantwoordenVerwijderen